mandag 5. september 2011

Når uhellet er ute - vannlekkasje

Som beboer er det viktig at du gjør deg kjent med rutinene for stenging av vannet hvis det skulle oppstå vannlekkasje.

Vi gjennomgår her alle detaljer ved stenging av vann.

Rask reaksjon fra beboerne ved vannlekkasje kan forhindre store skader på bygg og inventar.



 
Kort oppsummert er rutinen slik:
  1. Den som oppdager vannlekkasje må sørge for at vannet stenges så raskt som mulig.
  2. Benytt stengekran i vannfordelingsskap i leiligheten. Hvis kranen ikke er tilgjengelig eller dette ikke stopper lekkasjen, steng hovedinntaket for vann: Blå hendel bak parkeringsplass 63 i garasjen.
  3. Varsle styret, se kontaktinformasjon. Ved større vannlekkasjer, varsle brannvesenet på tlf 110.

Videre tiltak tas av styret i samarbeid med berørte andelseier(e).


Under følger en detaljert beskrivelse som alle beboere må sette seg inn i:

1. I leiligheten finnes et vannfordelerskap. Dette skal være merket.

2. Kontroller at du har nøkkel til skapet. Hvis den ikke står permanent i, må alle beboere i leiligheten vite hvor den befinner seg.


3. Øverst til venstre finner du stengeventil for kaldtvann, rett under for varmtvann. Merk at det ikke finnes noen hendel på stengeventilene. En stengenøkkel skal finnes i skapet. En vanlig skrutrekker kan også benyttes.

4. Her ser du også varmtvannsmåleren som benyttes av Inergi for årlig avlesning. Nederst til venstre ser du et sluk. Vannrørene har et ekstra rør rundt seg og oppstår det lekkasje i det indre røret der vannet går vil vannet følge ytre rør og havne i vannfordelingsskapet. Deretter renner det ned i sluket og ut på badet.

5. Fra dette plastlokket vil det renne vann hvis det er lekkasje i rør-i-rør-systemet. Oppdager du at det renner vann herfra, benytt stengeventilene så raskt som mulig.




6. Du stenger ventilen ved å vri med stengenøkkelen eller en skrutrekker med klokken. Gjør gjerne en test og kontroller at du har stengenøkkel eller skrutrekker lett tilgjengelig.




7. Har du ikke tilgang til vannfordelingsskapet i leiligheten eller hvis dette ikke stopper lekkasjen, gå til hovedstengeventilen bak parkeringsplass 63 i garasjen.

8. Steng hovedvanninntaket ved å vri blå hendel med klokken.