fredag 23. september 2022

Tiltak for å redusere energiforbruket

Med vedvarende høye strømpriser har det vært fokus på tiltak som kan redusere strømforbruket.

Den gamle lysstyringen som ble montert i 2011 hadde nådd levetiden sin og sensorene begynte å fuske én etter én. Etter en del runder med enkeltvise utskiftninger ble det bestemt å bytte alle gamle sensorer i alle oppganger. Det er nå ferdigstilt og vi håper det vil gi stabilitet fremover. At lyset slukker når ingen er i oppgangene reduserer i snitt strømforbruket i hver oppgang med rundt 50 prosent.

I tillegg er nå nær sagt alle lyskilder i oppgangene byttet til LED-pærer. Det har vært krevende å finne erstatningspærer uten å måtte bytte alle armaturene (spesiell industripære), men til slutt har vi kommet i mål uten for stor kostnad. Det gjenstår bare noen få lampepunkter. Det reduserer strømforbruket fra ca 1.25 kW til ca 420 Watt når lyset i en oppgang tennes, dvs en reduksjon på ca 65 prosent.

I garasjen ble lysstyringen koblet inn igjen tidligere i år og sensordriften ble fjernet. I stedet tennes lyset i 10-15 minutter hvis lysbryter ved dør til hver oppgang benyttes. Det har vært vellykket og redusert strømforbruket med nærmere 70 prosent. Lyset i garasjekjelleren trekker ved full belysning ca 4 kW. Lysstoffrørene er, med noen få unntak, ikke byttet til LED. Det skyldes at LED lysstoffrør gir forholdsvis liten reduksjon i strømforbruk sammenlignet med tradisjonelle rør og de er i tillegg dyre. Her henter vi mest på at lysstyringen nå gir få innkoblinger av fullt lys.

Du kan også hjelpe til med å holde kostnadene nede:

  • Husk å slå av lyset i bodområder før du går ut (men sjekk at ingen er på innsiden!)
  • Ikke still opp radiatorene i fellesoppganger, hjelp oss å sjekke at de står innstilt på ‘frostsikring’ (symbol: iskrystall)
Vi fortsetter å se etter flere områder vi kan redusere energikostnadene på fremover.